Jaakko Stenhäll Sivublogi politiikan ja talouden ajankohtaiseen kommentointiin. Yleensä tekstit löytyvät osoitteesta http://jaakkostenhall.blogspot.com

Kohta myös Suomessa: lihansyönti vähenee

Suomalaista ruokakeskustelua seuratessa usein unohtaa, että maailmalta on seuraava trendi jo tulossa. Siinä missä suomalaiset vielä karppaavat (tosin vähemmän mitä oletetaan), on Yhdysvalloissa lihansyönti viime vuosina romahtanut. Tätä voidaan hyvällä syyllä odottaa.

 

Yhdysvalloissa käänne vaikuttaa häkellyttävän kovalta, varsinkin kun asiaa suhteuttaa perinteiseen suomalaiseen ällistelyyn amerikkalaisesta ruokakulttuurista. Teollisuuden oman järjestön raportin mukaan laskua vuodesta 2007 vuoteen 2012 on tulossa 15 kiloa henkeä kohti, joka pudottaa keskimääräisen amerikkalaisen lihan kulutuksen jonnekin 74 kilon tasolle, eli keskimääräistä suomalaista alemmaksi. Yhdysvaltojen omassa kulutuksessa lasku tarkoittaa muuten jonnekin vuoden 1975 tasolle (eli öljykriisien aikaan).

 

Lihateollisuus laittaa syyksi suuremman kysynnän ulkomailla, biopolttoaineiden käytön ja yleisen taloustilanteen, mutta tietyllä innolla pauhataan myös siitä, kuinka hallituksen ja kansalaisjärjestöjen lihateollisuuden vastainen sodankäynti on vaikuttanut kuluttajien käyttäytymiseen. Tämä on niin kummallista kuin miltä se kuulostaakin: Yhdysvalloissa tuetaan maissin ja soijan tuotantoa suomalaisten maataloustukien tapaan, vaikutukset ympäristöön eivät vaikuta tukiin, lihateollisuus pitää maataloustuottajia otteessaan jne. 

 

Ennemminkin kuluttajien trendi näyttää kääntyneen tästä huolimatta. Ja jos tämä tapahtuu jenkeissä, niin kuin on alkanut tapahtua, ei aikaakaan kun ilmiö voi toistua Suomessa. Ja tällöin, jos joskus, suomalaisen lihantuotannon aika alkaa käydä vähiin: suomalaisella massatuotannolla kun ulkomaista vientiä Yhdysvaltojen tapaan ei juuri ole.

 

Trendistä tullee vielä sitten huomattavan pysyvä: uusia investointeja on aika vaikea tehdä tilanteessa, jossa kysyntä on jo joskus käynyt alhaalla. Lihantuotantoa ei ole mahdollista ajaa samalla tavalla ylös kuin leipomoiden innovoimia karppausleipiä. Ympäristön ja eläinten onneksi, kaiken lisäksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"kun ilmiö voi toistua Suomessa" Ehkäpä toistuu täälläkin karussa Pohjolassa USA:n ilmiöt tai sitten ei. Miten käynee?

Joka tapauksessa koko maapallon tulevaisuus on kiinni siitä mitä me suomalaiset syömme. Me voimme pelastaa koko ihmiskunnan, jos kaikki siirrymme heti kasvisruokiin. Ihminen ei ole sekaravinnon syöjä, vaikka jotkut sellaista hampaimistosta ovatkin päätelleet. Ihminen ja suomalainen maailmanpelastaja on kasvissyöjä.

Toimituksen poiminnat